close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Den grønne sykkelen


En nydelig fortelling fra Saudi-Arabia om en liten jente og hennes kamp for å kjøpe seg en grønn sykkel. Den Grønne Sykkelen er den første saudirabiske spillefilmen noensinne og den har en kvinnelig regissør; Haifaa Al-Mansour. En velregissert og engasjerende feelgood-film, med besnærende og betagende skuespillerprestasjoner.

Wadjda er 10 år og ikke så opptatt av kleskodeksen som er satt til henne, eller hva som sømmer seg. Hun liker amerikanske popsanger og Converse-skoene sine, og kan ikke skjønne at jenter ikke skal kunne sykle som gutter. En dag ser hun en grønn sykkel i lekebutikken som hun bare må ha, men pengene har hun ikke. Bare ved å vinne skolens konkurranse i koranresitasjon vil hun ha nok.

Filmen er ingen bitende kritikk av det saudiarabiske samfunnet. I stedet får filmen på en intelligent måte fram handlingsrommet jenter og kvinner har og at dette handlingsrommet ikke er statisk, men utfordres hele tiden. På den måten viser Den Grønne Sykkelen kvinners enorme utfordringer i det saudiarabiske samfunnet uten at de blir redusert til ofre uten mulighet til å forandre sine egne liv. Haifa Al-Mansour nedtoner også rollen til menn i denne filmen. De er kun gitt biroller, og det er kanskje radikalt nok i det som får mange står som verdens mest konservantive samfunn.
 

Saudi Arabia 2012
Regissør Haifa AL-MANSOUR
Manus Haifa AL-MANSOUR
Fotograf Lutz REITEMEIER
Skuespillere Waad MOHAMMED, Reem ABDULLAH, Abdulrahman AL-GOHANI
Produsent Roman PAUL, Gerhard MEIXNER
Produksjonsselskap Rotana, Razor Film
Språk Arabisk
Undertekst Norsk
Visningsformat -
Spilletid 98 min
Seksjon