close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Views of the Ottoman Empire

Hvordan så Midtøsten ut for hundre år siden? I en storslått stumfilmkonsert presenterer vi nyrestaurerte filmer som ble filmet under det osmanske rikets siste dager, akkompagnert av arabiske dikt, musikk og reiseskildringer fra 1800-tallet. Fra 1400-tallet helt til slutten av første verdenskrig var Midtøsten underlagt det osmanske riket, med hovedsetet i Istanbul. Denne perioden blir ofte glemt i skolepensum om Midtøsten, men har formet regionen vi ser i dag kanskje mer enn noe annet. Filmene i samlingen som blir presentert under Arabiske filmdager viser dagligliv og bylandskap fra blant annet Damaskus, Kairo, Tripoli og Istanbul. Visningen er i samarbeid med Oslo Dokumentarkino. De fleste klippene er hentet fra samlingen til EYE Filmmuseum i Amsterdam.  

Filmene ble originalt spilt inn av europeiske reisende i regionen. De eldste er fra 1902, mens de nyeste er fra 1914. De er satt sammen av en gruppe filmhistorikere som har saumfart ulike arkiv i hele verden på jakt etter disse filmskattene. Et viktig mål med prosjektet er å gå imot den rådende tesen om at det osmanske riket var et samfunn i full kollaps tiårene før første verdenskrig. Det disse bildene viser er det motsatte. Den osmanske staten var muligens dysfunksjonell, men samfunnene i Midtøsten var levende multireligiøse og multietniske samfunn. Dette er et viktig budskap til de som sier at regionen alltid er og vil være preget av etniske konflikter og ekstremisme.  

Filmene er uten lyd, men vil bli akkompagnert med live-musikk og tekstopplesning. Geko Fattal spiller lutt, Erlend Baratt-Due klarinett og Dana Jdid leser opp arabiske dikt og reiseskildringer fra byene vi ser på lerretet. Dette er en enestående mulighet til å oppleve en stumfilmkonsert som gir et unikt innblikk i livet i Midtøsten for hundre år siden. 

Diverse Regissør DIVERSE
Visningsformat DCP
Spilletid 70 min
Seksjon