close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Clash

Et intenst og svært aktuelt kammerdrama om det som kanskje er den arabiske verdens største konflikt åpner årets Arabiske filmdager med et smell. Regissør Mohamed Diab som står bak filmen 678 Kairo, en film vi hadde stor glede av å vise på Film fra Sør-festivalen i 2015, har laget Clash. Filmen åpnet den prestisjefulle Un certain regard-seksjonen under filmfestivalen i Cannes i fjor, og har gått sin seiersgang på festivaler siden da. Nå er det endelig vår tur.

Clash er satt til Kairo under de voldsomme demonstrasjonene som endte med at president Mursi fra Det muslimske brorskap ble avsatt av militæret i 2013. Filmen har en klaustrofobisk følelse og foregår i hovedsak inne i en politivogn. Politibilen er ved en misforståelse fylt opp av demonstranter fra begge sider; halvparten av demonstrantene støtter Brorskapet, mens den andre halvparten tilhører de som er kritiske til regimet. Dette legger grunnlaget for en rekke konflikter. Fantastisk kameraarbeid og strålende skuespill gjør at Clash lykkes i å skape et intenst kammerdrama, som preges av både hat, kaos og dyp medmenneskelighet. Ved å fokusere på konflikten for og mot brorskapet, er Clash en film som tar tak i den såreste og kanskje mest skadelige konflikten, ja – selve essensen av kulturkampen i den arabiske verden. Selv om filmen omhandler en konkret konflikt i Egypt som var på sin høyde for et par år siden, er dette en historie som er universell, og scenariene Diab skisserer er kanskje nærmere enn vi liker å tro.

Mohamed Diab (f. 1978) er en regissør og manusforfatter fra Egypt. Han er kjent for sin debutfilm 678 Kairo, som kom ut rett før revolusjonen i Egypt. Filmen fikk strålende kritikker, og Diab vant flere priser for filmen, blant annet prisen for beste film under Chicago International Film Festival i 2010.

Her kan du lese Vaietys anmeldelse av Clash, og her finner du Hollywood Reporters anmeldelse. 

Regissørsamtale 

Etter visningen av Clash, torsdag 30.mars i Vika 1, inviterer vi til samtale med regissør Mohamed Diab. Du kan kjøpe billett til visningen her

Det blir også regissørsamtale med Mohamed Diab etter visningen av Clash fredag i Vika 3 kl. 19.00. Her er det også muligheter til å stille spørsmål om filmen 678 Kairo. Kjøp billett til visningen her.

Egypt, Frankrike 2016
Regissør Mohamed DIAB
Manus Khaled DIAB, Mohamed DIAB
Skuespillere Nelly KARIM, Hani ADEL, El Sebaii MOHAMED
Språk Arabisk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 97 min
Seksjon
Genre Drama Thriller