close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

The Night of Counting the Years

The Night of Counting the Years, eller Al-Mummia som er originaltittelen, er et egyptisk mesterverk fra slutten av 1960-tallet. Dette er en film alle som er interessert i arabisk film burde ta seg tid til å se. Filmens plot er utrolig spennende: I 1881 oppdager to brødre til sin store skam at stammen de tilhører overlever økonomisk ved å selge antikviteter fra plyndrede gravkamre. Brødrene, som nekter å ta del i dette, ender opp med å måtte flykte for livet. Samtidig møter vi «byfolk» som har fått nyss i at artefakter fra en til nå ukjent grav har dukket opp på det ulovlige markedet og ønsker å finne noen som kan lede dem til graven.

Selv om filmens plott er Indiana Jones-verdig, er ikke action-nivået i årets klassiker på Arabiske filmdager like høyt. Dette er ikke en film som er fullstappet med action hele veien igjennom, men for de som tåler det litt langsommere tempoet er belønningen stor. The Night of Counting the Years er for det meste er filmet i skumringstiden. Det gir den et nesten melankolsk preg, som sammen med den mystiske stemningen fra egyptiske gravkamre virkelig setter seg i kroppen. Kontrastene i filmen er klare og fokuserer på fortid og nåtid, skjending og ærbødighet, trangen til å erobre døden og aksepten av at vi alle skal bli til støv.

Restored in 2009 by The Film Foundation’s World Cinema Project at Cineteca di Bologna /L’Immagine Ritrovata laboratory in association with the Egyptian Film Center. Restoration funding provided by Armani, Cartier, Qatar Airways, Qatar Museum Authority and the Egyptian Ministry of Culture.

Shadi Abdel Salam ble født i 1930 i Alexandria og døde kun 56 år gammel i 1986. Han jobbet som filmregissør, manusforfatter og kostymedesigner, og er i regissammenheng mest kjent for arbeidet med filmen The Night of Counting the Years. Han er også kjent for kortfilmen The Eloquent Peasent.

Egypt 1969
Regissør Shadi Abdel SALAM
Skuespillere Ahmed MAREI, Ahmad HEGAZI, Zouzou Hamdy EL-HAKIM
Språk Arabisk
Undertekst Engelsk
Visningsformat Blu-ray
Spilletid 103 min
Seksjon
Genre Drama