close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Occupied Palestine

En enestående mulighet til å se filmen som er hyllet for å være et av de viktigste portrettene av den israelske okkupasjonen av Palestina og den palestinske motstanden.

Occupied Palestine er et unikt portrett av den israelske okkupasjonen av Palestina og den palestinske motstanden, regissert av David Koff så tidlig som i 1981. Filmen blir hyllet av både filmvitere og Palestina-eksperter som et av de mest informerte portrettene av den israelske okkupasjonens oppbygging. Den gir dessuten et spennende innblikk i en periode av okkupasjonen som er viet lite oppmerksomhet. Selv den verdensberømte palestinske historikeren Edward Saïd skal ha uttrykt forbauselse over graden av palestinsk motstand som reflekteres i filmen, hele syv år før den første intifadaen da verden for alvor fikk øynene opp for det palestinske narrativet.

Koff kombinerer intervjuer med bemerkelsesverdige historiske filmklipp, og forsøker på denne måten å avdekke en strategisk og ideologisk okkupasjon av Palestina. Da filmen hadde premiere i San Fransisco i 1981 ble det ringt inn en bombetrussel, kinoen måtte evakueres, og stemningen var mildt sagt urolig da filmen endelig startet. Koff, som tidlig på 70-tallet regisserte en trilogi om britisk kolonialisme i Øst-Afrika, var ikke ukjent med kritikk, men bombetrusselen førte til at svært få kinoer turte å sette opp filmen. Så selv om Occupied Palestine ble et viktig bidrag til samtidens debatt om den israelske okkupasjonen, var spredningen av filmen relativt liten. Ikke før London Palestine Film Festival åpnet festivalen med nettopp Occupied Palestine i 2013 har den fått oppmerksomheten den fortjener.

David Koff (1939-2014) var regissør, aktivist, forfatter og forsker. Han brukte karrieren på å undersøke menneskerettigheter, kolonialisme, motstandsbevegelser og rasisme. Han var med å co-produsere filmen People of the Wind (1976) som ble nominert til Oscar for beste dokumentar. I tillegg til den svært omdiskuterte Occupied Palestine står han bak filmer som The Black Man’s Land Trilogy og Blacks Britannica. Koff tok livet av seg i 2014, 74 år gammel, etter å ha lidd av depresjon i flere år.

USA 1981
Regissør David KOFF
Fotograf Stephen LIGHTHILL, Neil GIBSON, Martin MINNS
Språk Arabisk, engelsk, hebraisk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DVD
Spilletid 87 min
Seksjon Dokumentar, Spesialvisning
Genre Documentary