close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Theeb

Velkommen til ønskereprise! Vi presenterer en film fra tidligere års program som virkelig har tålt tidens tann, og som vi synes publikum fortjener muligheten til å se en gang til. Derfor har vi hentet fram Theeb - Ulven som var åpningsfilmen på Arabiske filmdager 2015.

Dette er Lawrence of Arabia møter spenningsfylt western i noe så sjeldent som en god, gammeldags eventyrfilm av beste sort. Året er 1915, midt under første verdenskrig. Handlingen er satt til Hijaz, en del av dagens Saudi-Arabia, der britene kjemper mot det osmanske riket. Vår helt er ti år gamle Theeb, som er sønnen til lederen av en av de største beduinstammene. Som i Lawrence of Arabia kommer det en britisk soldat til beduinstammen og vil ha deres hjelp til å kjempe mot tyrkerne. Theeb sniker seg naturligvis med, og plutselig befinner han seg midt i ørkenen, i en kamp mot tyrkiske soldater og andre fiender som skjuler seg mellom sanddynene.

Theeb - Ulven hadde sin premiere under filmfestivalen i Venezia, der den vant prisen for beste regi, og gikk siden en seiersgang på filmfestivaler over hele verden. Den er filmet i Jordan, og bruker kun amatørskuespillere som alle er blant de siste gjenlevende beduinene. Som i alle gode eventyrfilmer holder filmen publikum på kanten av kinosetet ved hjelp av omhyggelig oppbygget spenning og velplassert humor. En imponerende rolleprestasjon av ti år gamle Jacir Eid, kombinert med storslåtte ørkenscener og en engasjerende historie, gjorde at Theeb - Ulven ble satt opp på kino i Norge til strålende anmeldelser. Se og nyt!

Naji Abu Nowar er en britisk-jordansk filmskaper som har bodd halve livet i Jordan og halve i England. Nowar ble kåret til «Arab Filmmaker of the Year» i filmtidsskriftet Variety i 2014. Han besøkte Arabiske filmdager i 2015 med sin debutfilm Theeb, som vant pris for beste regi under filmfestivalen i Venezia i 2014, og senere vant priser ved filmfestivalene i Kairo, Beijing, Abu Dhabi, samt to BAFTA-priser, og ble nominert til en Oscar for beste fremmedspråklige film.

Jordan, UK, UAE, Qatar 2014
Regissør Naji Abu Nowar
Manus Naji Abu Nowar, Bassel Ghandour
Fotograf Wolfgang Thaler
Skuespillere Jacir Eid Al-Hwietat, Jack Fox
Språk Arabisk
Undertekst Norsk
Visningsformat DCP
Spilletid 100 min
Seksjon
Genre Drama