Gratis skolevisninger

Arabiske filmdager arrangeres for tiende gang 18.-22. mars 2020. Vi feirer tiårsjubileet med å invitere elever i videregående skole og voksenopplæringen til gratis skolevisninger under festivalen.

Vi viser de prisvinnende filmene Kapernaum, Hamada og Sofia. Støtte fra Fritt Ord gjør det mulig for oss å tilby visningene gratis. Hamada og Sofia vises på originalspråket med engelsk tekst, mens Kapernaum vises på originalspråk med norsk tekst.

Datoene for skolevisningene er mandag, tirsdag og onsdag 16., 17. og 18. mars. Filmene vises på dagtid mellom kl. 10.00 og 14.30 på Saga kino på Saga kino, midt i Oslo sentrum, med lett adkomst via t-bane, trikk eller buss.

Påmeldingsskjema finner du nederst på denne siden. OBS! det er begrenset med plass på visningene, og vi opererer etter førstemann til mølla-prinsippet.

Vi håper å se deg og dine elever på filmfestival! 

 

FILMPROGRAMMET:

KAPERNAUM

Spilletid: 2 timer og 6 minutter
Aldersgrense: 12 år
Språk: arabisk
Undertekst: norsk

Tolv år gamle Zain vokser opp i et kaotisk hjem i Beiruts slumkvarter, hvor foreldrene ikke klarer å ta vare på sine små. Zain oppdager at de til og med vil gifte bort favorittsøsteren hans for å få økonomien til å gå rundt. Han tyr til drastiske virkemidler og flykter hjemmefra, men får senere sjansen til å saksøke sine foreldre – for å ha satt ham til verden.

Med virkemidler som ikke legger noe imellom, tegner regissør Nadine Labaki et grelt bilde av hvordan barn i deler av det libanesiske samfunnet vanskjøttes av sine foreldre. For dette sterke engasjementet ble Kapernaum belønnet med juryprisen på filmfestivalen i Cannes, og senere Oscarnominert. Enkelte kritikere mener Labaki overspiller historien for å treffe publikum på sitt mest emosjonelle. Men få vil være uenige i at innsatsen til den syriske flyktningen som spiller Zain i filmen er intet mindre enn fabelaktig.

Nadine Labaki (f. 1974) er en libanesisk regissør og skuespiller. Ulikt en del andre arabiske filmskapere har hun filmutdannelse fra hjemlandet, ved Saint Joseph-universitetet i Beirut. Hun ble oppdaget etter å ha regissert kortfilm og musikkvideo, og alle hennes tre spillefilmer er vist ved Cannes-festivalen.  

HAMADA

Spilletid: 1 time og 29 minutter
Aldersgrense: 12 år
Språk: arabisk
Undertekst: engelsk

Det har blitt laget mange dokumentarer fra flyktningeleirer, men Hamada både fascinerer og overrasker mer enn de fleste! Vi følger tre unge mennesker som bor i Tifariti i Sahara-ørkenen, på grensen mellom Algerie og marokkansk-okkuperte Vest-Sahara. Filmen gir en god introduksjon til en av Midtøstens mer oversette konflikter, samtidig som den lykkes i å komme under huden på hovedpersonene. Til tross for deres relativt håpløse situasjon i flyktningeleiren er Sidahmed, Zaara og Taher fulle av energi og pågangsmot. Zaara løper rundt og prøver å kjefte til seg en jobb ulike steder i leiren, selv om hun egentlig ikke kan noe av det hun påstår. Sidhamed er en mer sindig type som drømmer om å reise til Spania. Utsøkt filmet i et vakkert ørkenlandskap, gir Hamada et sjeldent optimistisk møte med en flyktningeleir, og en ba­lansert fremstilling av en betent polisk situasjon.

Eloy Dominguez Serén er født i Spania og bosatt i Sverige. Han har tidligere laget en rekke kortdokumentarer som har bitt vist på mange ulike festivaler. Hamada er hans første helaftens dokumentarfilm, og hadde premiere på den prestisjetunge IDFA-festivalen i Amsterdam i 2018. 

SOFIA

Spilletid: 1 time og 20 minutter
Aldersgrense: 12 år
Språk: arabisk
Undertekst: engelsk

Lovene for sex utenfor ekteskapet i Marokko er svært strenge, og straffes med fengsel. Det er et slikt politisk utgangspunkt som danner grunnlaget for debutfilmen til Meryem Benm'Barek-Aloïsi. Født i Marokko og oppvokst i Belgia retter hun lupen mot et samfunn og system som er konservativt, utdatert og kjønnsdiskriminerende. Et slikt samfunn blir et problem for 20 år gamle Sofia (Maha Alemi), som er gravid, men som har fornektet svangerskapet og dermed blir klar over det først i det fødselen er i gang. Et hardtslående drama med svært solide skuespillerprestasjoner.

Sofia er vel så mye en film om klasse som om kjønn, subtilt fortalt gjennom miljø, kostymer og minst språk. Filmen er i minst like stor grad en studie av samfunnet som av hovedkarakteren, og dette er filmens største styrke.

Meryem Benm'Barek-Aloïsi er en marokkansk regissør og manusforfatter. Før debutfilmen Sofia har hun laget fem kortfilmer, blant annet Jenna (2014) som vant flere priser. Sofia hadde premiere under filmfestivalen i Cannes, der Benm'Barek-Aloïsi vant prisen for beste manus i den prestisjetunge seksjonen Un Certain Regard.