close

Første smakebit på årets program

Festivalen nærmer seg med stormskritt, og vi klarer ikke vente lenger med å gi dere noen drypp fra årets program!

Av 7. feb 2019

6. mars slippes alle billettene til årets program, men allerede nå gir vi deg fire smakebiter på hva på årets Arabiske filmdager har å by på.

Lyst på et festivalpass til early bird-pris? Kjøper du festivalpasset nå sparer du nemlig en drøy hundrelapp! Festivalpasset er personlig, og gir deg tilgang til rundt 20 filmer fordelt på ca. 50 visninger over fem dager. Les mer her 

De første smakebitene fra årets program består av både fiksjon og dokumentar, og representerer bredden i programmet. 

Det blir blant annet mulig å se en av Saudi Arabias få spillefilmer på festivalen. Det foregår nemlig en stille filmrevolusjon i landet, og etter 40 år med totalforbud har det nå blitt tillatt med både kinoer og filmproduksjon i landet. Resultatet er filmer som Amra and the Second Marriage - en komedie om flerkoneri med feministisk brodd. 

Vi gleder oss også til å vise feel-good dokumentaren We Could Be Heroes fra Marokko, regissert av Hind Bensari. Den handler om bestekompisene Azzidine og Youssef, begge lidenskapelig opptatt av kulestøt, og som kjemper en beinhard kamp for å komme til Paralympics i Rio. 

Som alltid har vi en rekke filmer som tar for seg konflikten mellom Palestina og Israel, og i år skal vi blant annet blir kjent med Naila Ayesh, og et stort antall andre kvinner, som sto på barrikadene mot den israelske okkupasjonen under opprøret kjent som den første intifadaen i filmen Naila and the Uprising. I tillegg gleder vi oss til å vise fiksjonsfilmen The Reports of Sarah and Saleem av palestineren Muayad Alayan - et relasjonsdrama fra Vestbredden om forholdet mellom palestinske Saleem og israelske Sarah. 

Vi gleder oss til å se deg på Arabiske filmdager 20.-24. mars! 

NAILA AND THE UPRISING

Palestina, USA
2017
Regi Julia Nacha
Spilletid 76 min

Gjennom nydelige animasjonssekvenser og spennende arkivmateriale forteller regissør Julia Bacha en besnærende fortelling om hvordan Naila Ayesh, og et stort antall andre kvinner, sto på barrikadene mot den israelske okkupasjonen under opprøret kjent som den første intifadaen. Naila vokser opp på Vestbredden, der alt kontrolleres av det israelske militæret. Som barn opplever hun at familiens hus rives, en erfaring som på mange måter forsegler hennes politiske karriere. Mange år senere møter hun sin kommende mann, Jamal, i Bulgaria. Begge er politisk aktive, og får kjenne konsekvensene av det. Naila aborterer i fengsel, Jamal blir deportert da han nekter å betale skatt til Israel. Utrolig nok stanser ikke dette Naila og de andre kvinnene. Men når det kommer nyheter om en hemmelig fredsavtale, og PLO-lederne og de deporterte mennene returnerer, er det som om kvinnenes kamp plutselig er glemt.

THE REPORTS ON SARAH AND SALEEM

Palestina, Tyskland, Nederland
2018
Regi Muayad Alayan
Spilletid 131 min

Når jødiske Sarah forteller kollegaen på kafeen hun driver at hun har vært utro mot militær-ektemannen møtes det med et skuldertrekk. Men i det hun legger til at mannen hun har hatt en affære med er palestiner, får pipen en helt annen lyd. «Det finnes millioner av jødiske menn, og du velger en araber!», utbryter kollegaen opprørt. Det som i utgangspunktet var et seksuelt sidesprang mellom Sarah og palestinske Saleem, utvikler seg på dramatisk vis til å bli et intrikat spill hvor både israelsk etterretning og palestinske politiske grupper kommer på banen når de to observeres sammen på en bar i Betlehem. Med pulserende Jerusalem som bakteppe blir vi vitne til at de to tittelkarakterenes liv snus fullstendig på hodet, samtidig som rasisme og voldelige tendenser på begge sider nærmer seg overflaten. Filmen er dessuten en sterk feministisk kommentar, og det er kvinnene i filmen som ser etter de rasjonelle løsningene på konflikten.

WE COULD BE HEROES

Danmark, Marokko, Tunisia, Brasil
2018
Regi Hind Bensari
Spilletid 80 min

Azzidine og Youssef er lidenskapelig opptatt av kulestøt. Mens Azzedine er regjerende verdensmester, er barndomsvennen hans Youssef ganske fersk i gamet. Målet deres er å komme til de olympiske lekene i Rio. Problemet er at de konkurrerer på den paralympiske siden, og kårene for funksjonsutfordrede atleter i Marokko er mildt sagt nettopp utfordrende. Uten hverken et profesjonelt støtteapparat, treningsarenaer eller finansiering virker veien mot seierspallen håpløst lang. Men de marokkanske vennene er vant til å kjempe en hard kamp mot diskriminering, og gjøre seg synlige i et samfunn som på alle måter har en lang vei å gå før det havner på pallen for inkludering av alle mennesker. Regissør Hind Bensari har laget en hjertevarm dokumentar om talent, kameraderi, diskriminering og pågangsmot. En viktig film som berører, og forhåpentligvis opprører tilskueren.

AMRA AND THE SECOND MARRIAGE

Saudi Arabia
2018
Regi Mahmoud Sabbagh
Spilletid 95 min

En saudiarabisk komedie om flerkoneri med feministisk brodd. I skyggen av et stadig mer brutalt og undertrykkende Saudi-Arabia, foregår det en stille revolusjon i landets filmindustri. Etter 40 år med totalforbud har det nå blitt tillatt med både kinoer og filmproduksjon i landet. Resultatet er filmer som Amra and the Second Marriage. Den opponerer ikke det politiske systemet direkte, men bruker humor og satire til å kritisere landets ekstreme patriarki og kvinneundertrykking. Filmen følger Amra, som er i midten av førtiårene og gift med Hilal, som behandler henne mer som en hushjelp enn kone. Når Amra får vite at Hilal planlegger å ta en kone nummer to, som er mye yngre, bikker det over for henne. Hun bruker alle tenkelige midler for å få stoppet bryllupet, men begynner etterhvert å tvile på hele ekteskapet. Filmen har blitt beskrevet som «The Handmaid`s Tale laget som en komedie av Coen-brødrene», og den gir et sjeldent innblikk i et lukket samfunn.