close

Oscar-nominerte filmer til årets festival!

På onsdag ble det klart at både For Sama og The Cave er nominert til Oscar i kategorien «beste dokumentar». Vi gleder oss til å vise begge filmene under Arabiske filmdager i mars.

Av 16. jan 2020

Den svært brutale krigføringen i Syria de siste ni årene har lagt landet i grus, og samtidig som krigføringen har pågått har sivilsamfunnet blitt revet fra hverandre. Vi som jobber med programmeringen av Arabiske filmdager opplever at svært mange av dokumentarene vi har i kikkerten og får tips om handler nettopp om situasjonen i Syria, og derfor har revolusjonen og krigføringen i landet også i år en stor plass på programmet.

Både For Sama og The Cave, som dreier seg om arbeidere på sykehus i henholdsvis Aleppo og Ghouta, er nominert til Oscar for beste dokumentar når prisutdelingen går av stabelen for 92. gang i februar.

The Cave

Filmet fra 2016 til 2018 er The Cave et unikt vitnesbyrd fra byen Ghouta i nærheten av Damaskus, og fra et uendelig nettverk av hemmelige tunneler under byen. Regissør Feras Fayyad, som tidligere har laget den Oscar-nominerte dokumentaren Last Men in Aleppo, lar et sykehus og den kvinnelige legen Dr. Amani være fokuset i denne dokumentaren.

Filmen fokuserer på de svært krevende forholdende Dr. Amani og hennes kollegaer forsøker å arbeide innenfor, et miljø der det er kort vei mellom bunnløs sorg og latter og glede. Midt oppe i arbeidet med pasientene hun jobber knallhardt for å redde er hun nødt til å rettferdiggjøre yrkesvalget overfor sjåvinistiske menn som mener at en kvinnes plass er i hjemmet, noe som bidrar til å understreke den absurde situasjonen hun befinner seg i.

Les anmeldelsen av The Cave i The Guardian her og i Variety her. 

Visningstider kommer snart, og billetter legges ut for salg 4. mars.

For Sama

For Sama handler om studentene Waad og Hamzi, som møtes, forelsker seg, gifter seg og får en datter ved navn Sama. Alt dette skjer i et Aleppo som transformeres fra en studentby til en krigssone. Med kameraet som våpen tar Waad fatt på den vanskelige oppgaven med å dokumentere de brutale hendelsene. I håp om å skape en motvekt mot den ekstreme volden datteren fødes inn i, gjør hun sitt beste for å holde fast på kjærligheten til landet sitt og til menneskene rundt seg. Dette er et ytterst sjeldent vitnesbyrd fra en kvinne i krig, noe som gjør den til en av årets sterkeste dokumentarer.

Les mer om filmen, og hvor viktig den er for å forstå situasjonen i Syria, i Screen.  Sjekk også ut The Guardians intervju med regissør Waad al-Kateab her.

Visningstider kommer snart og billetter legges ut for salg 4. mars. Filmen er distribuert av Europafilm. 

Earlybird-tilbud

Kjøp festivalpasset allerede nå, og spar en hundrelapp! Festivalpasset er personlig, og gir tilgang til over 20 filmer fordelt på over 50 visninger over fem dager.

Passet kjøper du her. Du får festivalpasset tilsendt som PDF til din e-post.

Pris: kr 560,- (ord. 660,-)

Tilbudet gjelder t.o.m 07. februar 2020. Det er ingen begrensninger på hvor mange festivalpass du kan kjøpe!