2016: Fra Libanon til Lyon
Årets arabiske filmdager har et særskilt fokus på flukt og migrasjon. Ønsker du å forstå mer om hvordan situasjonen er for flyktningen fra Syria og hvordan Europa bør håndtere dem som kommer, er det mange filmer verdt å se.
Arabiske filmdager er en mer aktuell filmfestival enn noen gang tidligere, og vi har derfor en rekke samtaler og debatter samt gjester som nyanserer samfunnsdebatten. Det siste året har utviklingen i den arabiske verden gått fra å være utenriksstoff til å bli førstesak i nyhetene flere dager i uken. Krigen i Syria og det høye antallet flyktninger som har ankommet Europa, deriblant Norge, viser hvordan politisk og sosial utvikling i den arabiske regionen får ringvirkninger over hele verden.
Utviklingen i den arabiske verden har blitt en del av den norske hverdagen. Forståelse for hva som skjer i regionen helt nødvendig. Flere filmer som vises under festivalen kan være med å skape en slik forståelse. Filmene menneskeliggjør det som skjer gjennom å vise de mange menneskeskjebner framfor å beskrive antall flyktninger som statistikk. Vi viser nyanserte portretter av mulighetene og utfordringene som ligger i møtet mellom en økt innvandring og europeiske land. Et knippe filmer belyser denne tematikken i løpet av Arabiske filmdager 2016.
Virkelighetens ukjente sider fanget på film
Dokumentaren This is Exile – Diaries of Child Refugees, skildrer hvordan det oppleves å være barn på flukt. Vi følger en gruppe barn over et år, både i og utenfor flyktningeleir. Filmen viser oss hvor opprivende og forvirrende det er å være barn på flukt. I tillegg til å gir den oss noen helt konkrete bilder av de såkalte «nærområdene» i Syria, et mye debattert tema i media. Regissør Mani Benchelah vil delta i en diskusjon om nettopp barn på flukt, samt hvilke muligheter man har for å hjelpe dem der de er. Arrangementet er i samarbeid med Redd Barna.
Dugma – The Button viser en frem en nært beslektet, men samtidig helt motsatt flyktningkrise fra This is Exile. Den følger to personer som har flyktet fra Storbritannia og Saudi-Arabia for å være selvmordsbombere for Nusra-fronten. Nusra-fronten er alliert med Al-Qaeda, men kjemper mot regimet til Bashar al-Assad. Heller enn å demonisere selvmordsbomberne, humaniserer han dem. Filmen gir et unikt innblikk i hvordan det er på bakken i Syria og hvordan krigen, som har resultert i at over 11 millioner er på flukt, arter seg for noen av dem som deltar i den. Dokumentarens regissør, Pål Refsdal, gjester festivalen.
Kulturmøter på stort lerret
I de to filmene Fatima og Mariam flyttes blikket over på Europa. De tematiserer integrering av innvandrere i Frankrike, et land med lang erfaring omkring innvandring særlig fra Nord-Afrika. Både Fatima og Mariam er laget av regissører med Nordafrikansk opprinnelse. Mariam handler om den unge jenta Mariam som ønsker å gå med hijab på skolen men nektes, både av egen familie som er svært sekulære, og ikke minst av skoleverket som forbyr bruk av religiøse symboler. Filmen er et spennende innlegg i en aktuell politisk debatt om hvordan en stat burde forholde seg til ulike former for religiøsitet. Etter denne filmen arrangeres en debatt om hijab-forbud i skolen og den franske modellen for integrering.
Fatima følger en marokkansk mor som har innvandret til Frankrike som ung, og hennes to døtre som er født og oppvokst i Frankrike. Filmen viser både hvordan moren er redd for at barna skal bli for integrerte i det franske samfunnet og miste sin kultur, samtidig som den får frem frustrasjonen moren føler over å ikke å høre til i det franske. Fortellingen har klar relevans for den norske konteksten. Etter filmen vil det bli en panelsamtale om hvilke rolle film og kulturuttrykk kan bidra i den norske integreringsdebatten.
Årets festival har også fokus på franske-arabiske samproduksjoner. Les mer om seksjonen HER.