2016: Fransk fokus under Arabiske filmdager
Visste du at Frankrike kanskje er det viktigste landet for arabisk film, utenom den arabiske verden selv? Uten Frankrike ville mange av de beste arabiske filmene aldri blitt en realitet. Under årets festival framheves Frankrikes rolle i arabisk film gjennom et spesielt samarbeid med Institut Francais, og det vil vises hele seks filmer som er franske produksjoner og co-produksjoner.
Arabisk-franske co-produksjoner
Frankrike og den arabiske verden er tett knyttet sammen på grunn av en lang historie med kolonialisering, samt 200 år med fremdeles pågående migrasjon mellom regionene. Dette sterke forholdet er også godt synlig i filmens verden. Med unntak av Egypt er det ingen av de arabiske landene som har en funksjonell filmindustri. Over 90 prosent av alle arabiske filmer som lages behøver assistanse fra produsenter fra andre regioner for å kunne fullføre prosjektene. Av filmene som vises under årets festival, er kun to av dem er produsert av kun ett land. Resten er produsert av to land eller flere. Det landet som hyppigst viser seg å være med i produksjonene utenom arabiske land, er Frankrike. Gjennom ulike fond, slik som Images de la Diversité, tilbyr den franske regjeringen økonomisk støtte til filmer fra den arabiske verden. I tillegg er en rekke regissører, spesielt med regi på Nordafrikanske filmer, bosatt i Frankrike. En felles historie, kulturpolitisk støtte gjennom økonomiske bidrag, samt filmskapernes bånd til landet gjør dem til en selvsagt samarbeidspartner innen arabisk filmproduksjon.
Kulturelt mangfold gir positive resultater
Helt siden oppstarten av Arabiske filmdager har Institut Francais d’Oslo vært en viktig partner. Under festivalen har det alltid blitt vist filmer som er delvis produsert i Frankrike av den enkle grunn at noen av de beste arabiske filmene er franske co-produksjoner. I år er samarbeidet utvidet ved å ikke kun vise filmer som er satt til Nord-Afrika og er co-produsert i Frankrike, men også vise filmer der handlingen foregår i Frankrike, samt at regissørene av disse gjerne har vokst opp i, eller har foreldre fra Nord-Afrika. Samlet sett viser årets program at det ikke lenger gir mening å ha for tydelige grenser når man snakker om hvor en film er fra. Åpningsfilmen As I Open My Eyes er satt til Tunisia og har tunisisk regi. Likevel er flere av skuespillerne utdannet i Frankrike, filmen er co-produsert i Frankrike og Belgia og flere i filmcrewet er franske.
En annen film i årets program er Fatima. Handlingen utspiller seg i Frankrike, men er regissert av en marokkansk regissør, med marokkanske skuespillere og delvis produsert i Marokko og av Images de la Diversité. Denne typen samarbeid er et eksempel på hvordan kulturelt mangfold gir positive resultater og fremhever viktigheten av kulturpolitikk. Ingen av disse filmene ville kunne lages av kun Frankrike eller Tunisia, men takket være samarbeidet har begge filmene blitt virkeliggjort, opplevd stor suksess og hatt premiere på filmfestivalene i Cannes og Venezia.
Paneldebatter - filmens rolle i møtet med stereotypier
I tillegg til filmvisninger arrangeres også diskusjoner og debatter i samarbeid med Association Alumni Sciences Po og PRIO. Som en del av Institut Francais d’Oslo 2016 sitt fokus på ”grenser” vil det bli en diskusjon omkring hvordan stereotypier påvirker våre samfunn med den tunisiske akademikeren Riadh Ben Khalifa på Universitetet i Oslo den 12.april. Du kan lese mer om arrangementet her.
Under festivalen vil det arrangeres en debatt om filmens rolle i møtet med stereotypier om innvandring med Justine Coté fra Imaged de la Diversité og norsk regissør Erik Poppe. Det blir i tillegg debatt knyttet til filmen Mariam for å diskutere hvorvidt Norge har noe å lære av den franske integrasjonsmodellen. Få komplett oversikt over samtaler, debatter og arrangementer her.
Festivalen heter Arabiske filmdager. Flere tilsvarende festivaler over hele verden har som et krav at filmene som vises må være utelukkende arabiske produksjoner. Det betyr at de ikke kan være resultat av en co-produksjon med land utenom den arabiske verden. Mange mener at framfor å øke avstander og låses inne, bør det bygges bro og ønskes velkommen et kulturelt mangfold og møter mellom den arabiske verden og andre land. Årets fransk-arabiske filmer er: As I Open My Eyes, Fatima, Madame Courage, Hedi, Sand Storm og Mariam