2016: Samtaler, debatter og arrangementer
Arabiske filmdager er mer enn bare film. I tillegg til et program bestående av arabisk kvalitetsfilm fra øverste hylle, arabisk fest og annen festivalmoro, legger vi opp til å nyansere samfunnsdebatten ved å arrangere Q&A’s, regissørsamtaler og paneldebatter. Her finner du oversikt over årets arrangementer.
Hvordan hjelpe flyktningene i nærområdene?
Etter visningen av This is Exile fredag 15.april kl.16.30
This is Exile - Diaries of Child Refugees er hjerteskjærende ærlig skildring av flukt sett gjennom barns øyne. Regissør Benchelah følger en gruppe mindreårige flyktninger igjennom et år og gir oss en unik innsikt i hvor enkel og hvor komplisert virkeligheten er på flukt sett fra barnas perspektiv.
Etter visningen av This is Exile blir det en panelsamtale om hvordan vi best kan hjelpe flyktningene i nærområdene. Er det mulig for Libanon, Tyrkia og Jordan å ta imot flere? Hva bør Norges rolle være i dette?
Deltagere i debatten er Mani Benchelah, journalist og regissør for filmen This is Exile og Nora Ingdal, leder for utdanning i Redd Barna. Ordstyrer er Kristian Takvam Kindt. Arrangeres i samarbeid med Redd Barna.
Billetter kjøpes HER
Tvangsekteskap – en forkastelig kulturell praksis?
Etter visningen av Sand Storm lørdag 16.april kl.13.30
Sand Storm er satt under Negev-ørkenens høye himmel. Her utspiller det seg et feministisk drama i et lite beduinsamfunn om retten til å velge sin egen skjebne. En mesterlig skildring av konsekvenser av det polygame ekteskapet.
Etter visningen av Sand Storm vil paneldebatten ta for seg spørsmål som; hva er egentlig et tvangsekteskap? Er det en utbredt praksis, også i Norge? Hvordan kan det i så fall forebygges?
Det blir samtale med Thomas M. Walle, sosialantropolog med ekspertise på tvangsekteskap og forskningskoordinator ved Norsk Folkemuseum, samt Hina Qazi, minoritetsrådgiver ved Ullsrud VGS. Ordstyrer er Kristian Takvam Kindt.
Billetter kjøpes HER
Den arabiske vårens siste håp?
I Victoriakjelleren lørdag 16. april kl. 14.45 (etter visningen av As I Open My Eyes som starter kl.13.00)
As I Open my Eyes er historien om den 18-årige sangerinnen Farah. Filmen skildrer skildrer på glitrende vis stemningen av frykt og mistenksomhet som rådet under diktaturet i Tunisia før den arabiske våren brøt ut.
Etter visningen trekker vi ut av salen, og debatterer Tunisia er det eneste av de arabiske landene hvor håpet fra den arabiske våren fortsatt lever. Hvorfor startet den arabiske våren i Tunisia, og hvordan er utsiktene fremover? Kan landet bli en modell for resten av regionen?
Deltagere i panelet er Riadh Ben Khalifa, Professor Tunis University, Ragnhild Johnsrud Zorgati, professor i religionshistorie ved Universitetet i Oslo og Tunisia-ekspert. Marie Gabrielsen Jumbert, seniorforsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO er ordstyrer. Arrangementet er i samarbeid med Institut Francais.
Billetter kjøpes HER
Israel – en frihavn for palestinske homofile?
Etter visningen av Oriented lørdag 16.april kl.15.15
Oriented er en velprodusert, underholdende og tankevekkende dokumentar som river i stykker stereotypier gjennom en engasjerende skildring av homofile palestinske aktivister med israelsk statsborgerskap, og hvordan de opplever livet i Tel Aviv.”
Etter dokumentaren blir det en panelsamtale om filmens tematikk. Hvordan er det å leve som palestinsk homofil aktivist i Israel? Er det en motsetning mellom å kjempe for palestinsk frigjøring og samtidig kjempe for å bli respektert for sin legning?
Etter visningen blir det samtale med Khader Abu-Seif, aktivist for LGBT-rettigheter i Palestina og hovedperson i filmen, ledet av Gjermund Granlund. Arrangeres i samarbeid med Skeiv Ungdom Oslo.
Billetter kjøpes HER
Filmens rolle i innvandringsdebatten
Etter visningen av Fatima lørdag 16. april kl. 18.00
Fatima er et følsomt drama om tre kvinners utfordringer i det flerkulturelle Frankrike, som hadde premiere på filmfestivalen i Cannes i fjor.
Etter visningen debatterer vi filmens rolle i innvandringsdebatten. Hvilken rolle spiller film i å forme vårt syn på innvandrere? Er filmer som fokuserer på problematiske sider ved innvandringene et positivt bidrag til innvandringsdebatten, eller bidrar de kun til å bekrefte fordommer og negative stereotypier?
I panelet sitter Erik Poppe, norsk filmregissør og Justine Cote, Fund Image de la Diversite. Kristian Takvam Kindt, prosjektleder Arabiske filmdager er ordstyrer. Arrangementet er i samarbeid med Institut Francais.
Billetter kjøpes HER
Kan fred skapes nedenfra i Syria?
Etter visningen av Dugma - the Button søndag 17.april kl.13.45
Dugma - The Button er et intimt portrett av en gruppe menn i Al-Qaida som har meldt seg frivillig til å gjennomføre et selvmordsangrep mot Al-Assads regime. Filmen er vakker og kontemplativ og for mange nesten provoserende i sin humanistiske fremstilling av menn som vil gå i døden for å «frigjøre Allahs undertrykte folk», slik de formulerer det selv.
Etter visningen blir det en panelsamtale med regissør Pål Refsdal ledet av Mathilde Becker Aarseth, PhD stipendiat med fokus på jihadisme i Syria ved Universitetet i Oslo. Er aktørene på bakken i Syria interesserte i fred? Finnes det lokale løsninger på konflikten, og hvordan kan de skapes? Dette er spørsmål som vil bli stilt og diskutert etter filmen. Arrangementet er i samarbeid med Norges Fredslag.
Billetter kjøpes HER
Frankrike som integrasjonsmodell
Etter visningen av Mariam søndag 17.april kl.15.15
Mariam er en tankevekkende og sjarmerende liten perle av en film, der sekularitetens tvangstrøye settes under lupen når 15 år gamle Mariam velger å gå med hijab på skolen.
Etter visningen blir det en paneldebatt om problemstillingene filmen tar opp. Burde Norge følge det franske eksempelet å forby hijab og andre religiøse symboler? Er et sekularisert samfunn etter fransk modell en god løsning for Norge? Ordstyrer for debatten er forskningsleder ved Fafo, Jon Rogstad.
I panelet sitter Bushra Ishaq, samfunnsdebattant og vinner av Fritt Ord-prisen 2010, Mahmoud Farahmand, talsperson for LIM-nettverket (Likestilling, integrering, mangfold) og Marc Jumbert, leder for Sciences Po Paris Alumni organizatio. Arrangeres i samarbeid med Institut Francais.
Billetter kjøpes HER
The Message
Søndag 17.april kl.17.15
Årets klassiker, The Message, er et episk drama om profeten Muhammads liv og islams begynnelse. Filmen vises både i engelsk og arabisk versjon. Denne visningen er på engelsk, og før filmen vil den innledes av skribent og student ved Universitetet i Oslo, Muniba Ahmad.
Billetter kjøpes HER
REGISSØRSAMTALER
Possessed by Djinn
Samtale med regissør Dalia al Kury etter filmen.
Lørdag 16. april kl. 15.45 i Victoria 3
Søndag 17. april kl. 17.45 i Victoria 3
Halal Love (and Sex)
Samtale med regissør Assad Fouladhkar etter filmen.
Torsdag 14. april kl. 21.00 i Victoria 2
Lørdag 16. april kl. 20.30 i Victoria 1
This is Exile - Diaries of Child Refugees
Samtale med regissør Mani Benchelah
Lørdag 16. april kl. 21.30 i Victoria 4
Søndag 17. april kl. 17.45 i Victoria 4
Roshmia
Samtale med regissør Salim Abu Jabal etter filmen.
Torsdag 14.april kl. 21.15 i Victoria 4