close

Arabiske strømmetips

I dag skulle vi sparket i gang den 10. utgaven av Arabiske filmdager på Vika kino, men grunnet covid-19 ble det ikke slik. For å få deg litt i festivalstemning likevel gir vi deg noen strømmetips på arabiske filmer.

Av 18. mar 2020

I forbindelse med Helsedirektoratets vedtak 12. mars om å avlyse alle kulturarrangementer måtte vi utsette Arabiske filmdager 2020 som skulle gått av stabelen 18.-22. mars.

Vi kan nå bekrefte at vi vil sette opp årets Arabiske filmdager-program i forbindelse med Film fra Sør-festivalen i november, og håper å se deg der.

Skulle du lide av Arabiske filmdager-abstinenser har vi laget en liste med strømmetips som du kan sjekke ut i mellomtiden. Noen krever abonnement, andre er det fritt frem å se.

Aleppos fall

Nizam Najars dokumentar ble vist på festivalen i 2018, og er en unik film som dokumenterer krigen i Syria på bakkeplan, sett fra opprørernes perspektiv. Les mer om filmen her. 

Filmen ser du på NRK (gratis) her.

Til siste skanse (Nowhere to Hide)

Dokumentarfestivalen IDFA tildelte Nowhere to Hide hovedprisen med følgende begrunnelse: «Det finnes filmer som er fantastiske å se, og filmer som verden behøver å se. Denne filmen er begge deler.» Med andre ord en utrolig viktig film alle bør få med seg. Les mer om filmen her.

Filmen ser du på NRK (gratis) her. 

Oslo-avtalen bak dørene (The Oslo Diaries)

Hva handlet egentlig Oslo-avtalen om? Og hvordan ble den egentlig til? For alle som er det minste interessert i Midtøsten-politikk er filmen en must-see. Les mer om filmen her.

Filmen ser du på NRK (gratis) her. 

Mosuls fortapte generasjon (ISIS Tomorrow)

I etterdønningene av krig er det vanlig at de beseirede legger igjen gjemte våpen til en bedre tid da de igjen skal kjempe. I løpet av den tre år lange okkupasjonen av Mosul levde over en halv million mennesker under myndighetsalder i den IS-okkuperte byen, og denne dokumentaren fokuserer på livene til barna og familiene som er indoktrinert og trent opp til å bli voldelige ekstremister. Les mer om filmen her.

Filmen ser du på NRK (gratis) her. 

Amal 

Fra barriadene på Tahrir-plassen og revolusjon følger denne gripende dokumentaren landets utvikling de neste fem årene sett igjennom øynene på den opprørske tenåringsjenta Amal.
Les mer om filmen her. 

Filmen ser du på VGTV (krever abonnement) her. 

What Walaa Wants

Latifa Abu Draa er en av mange palestinere som har tilbrakt en årrekke i israelske fengsel. At dette er en påkjenning for familien er det ingen tvil om, og en av dem er den 15 år gamle datteren Walaa som bor sammen med søsknene i flyktningleiren Balata. Filmen skildrer – i likhet med fjorårets suksess på Arabiske filmdager, Amal – en ung jentes vei fra barn til kvinne, og er et unikt karakterportrett fra et av verdens mest kompliserte områder. Les mer om filmen her. 

Filmen ser du på VGTV (krever abonnement) her. 

Muhi - Generally Temporary 

Hele festivalstaben ble rørt til tårer av denne dokumentaren under festivalen i 2018. Historien om Muhi er et fantastisk portrett av en helt utrolig gutt fra Gaza som er fanget i sitt eget livreddende miljø, på et israelsk sykehus. Les mer om filmen her. 

Filmen ser du på VGTV (krever abonnement) her. 

Of Fathers and Sons

Et unikt innsyn i hverdagslivet hos en islamistisk opprørsgruppe - en verden få journalister før har fått lov til å dokumentere. Les mer om filmen her. 

Filmen ser du på VGTV (krever abonnement) her. 

Har du noen tips til filmer vi ikke har med i oversikten? Send oss en e-post på afd@festivalkontoret.no