Brennhet dokumentar fra Midtøsten
Arabiske filmdager og regissør Anja Breien var godt fornøyd med oppmøtet på visningen av den høyt aktuelle dokumentaren Jezidi forrige torsdag. Publikum var engasjert i den påfølgende debatten om dagens situasjon i Nord-Irak.
Torsdag 28. august inviterte Arabiske filmdager i samarbeid med Oslo Kino til visning av Anja Breiens dokumentarfilm Jezidi. Filmen handler om forfølgelsen av jezidiene i Nord-Irak. Regissøren stilte i et ekspertpanel som diskuterte jezidienes situasjon i dag.
- Vi fikk et sjeldent innblikk i en religion og kultur som få kjenner til, meddeler pressekoordinator i Film fra Sør, Linda Steinhoff.
Arabiske filmdager ligger jo egentlig først 16. – 19. april i 2015, hvorfor legger dere arrangementer til august?
Midtøsten er et brennhett område og konfliktene fyller mediebildet daglig. Få medier og kunstformer kan vise samfunnsendringer bedre enn bilder i bevegelse, vi ønsker derfor å være til stede med arrangementer året rundt – når vi ser at vi kan tilby spennende vinklinger eller konstruktive innlegg til debatter omkring konflikter i Midtøsten, forteller markedssjef Ida Johannessen. Dette var også drivkraften bak visningen av Anja Breiens Jezidi.
Prosjektleder for Arabiske filmdager Gjermund Granlund supplerer:
- Vi vil bidra til å tegne et større bilde av Midtøsten enn terror og ekstremisme som ofte preger nyhetsdekningen av regionen. Samtidig er det like viktig å ikke legge lokk på de konfliktene som finnes for på den måten ville vi vært med å gjøre urett mot den daglige kampen mange minoriteter kjemper i møte med noen ekstreme, muslimske grupperinger, og da for eksempel IS (tidl ISIL) i Irak.
Regissør Anja Breien har fått innpass i en kurdisk religiøs minioritet som inntil nylig var ukjent for de fleste. Etter at IS nå har fått befestet sin posisjon i regionen har jezidiene igjen blitt drevet på flukt og forfulgt.
- Etter at filmen kom så ville UDI se filmen, fordi de visste ikke så mye om jezidiene, og det var at noen ga seg ut for å være jezidi og da måtte de vite litt om religionen, fortalte Breien.
Breien mener dokumentaren er en god gammeldags opplysningsfilm. Sett i lys av dagens situasjon hvor jezidiene for syttifjerde gang er utsatt for overgrep og forsøkt på folkemord er den en viktig dokumentar. Fordi jezidienes religion er så lite kjent og omgitt av mystikk beskyldes de for å være djeveldyrkere. Filmen viser noe ganske annet. Det finnes en million jezidier i verden og 150 av de bor i Norge.
Trude Falch, rådgiver i Norsk Folkehjelp og Kurdistan-ekspert, forklarte hvordan IS har klart å okkupere Iraks nest største by, Mosul. Situasjonen i Syria og en regjering uten tillit i Baghdad har skapt presedens for ISs ekspansjon.
- IS har operert siden den amerikanske invasjonen, bare i mindre grad, uttalte Falch, det som er nytt er at de har styrket seg voldsomt militært og kan utføre betydelige større overgep i dag.