Et skråblikk på Palestina

Årets Arabiske filmdager gir deg et skråblikk på Palestina. Gjennom et knippe på fire filmer gir vi deg et litt utradisjonelt bilde av både konflikten og hverdagslivet. Fra dramathrilleren Omar, via palestinske landsbyer og israelske bosettinger i dokumentaren Thank God It’s Friday, til Zaytoun, en israelskprodusert roadmovie fra en palestinsk flyktningleir under den libanesiske borgerkrigen. Og til slutt New York-baserte Ghazi Albuliwis tøysete romantiske komedie Peace After Marriage.

Fire forskjellige regissører

Årets spesialseksjon gir deg et skråblikk på Palestina. Programmet er denne gangen satt sammen av litt utradisjonelle filmer, som til sammen forhåpentligvis vil utfordre synet ditt på Israel-Palestina-konflikten. Fra gravalvorlige Omar til latterbomben Peace After Marriage.

Vi presenterer fire ulike regissører med helt forskjellig bakgrunn, og som av den grunn ser konflikten med ulike briller. Omars regissør Hany Abu-Assad, fra før best kjent for Paradis nå, er palestiner oppvokst i Nasaret. Zaytouns regissør Eran Riklis, er israelsk, men definerer seg som pro-palestinsk. Thank God It’s Friday er regissert av belgiske Jan Beddegenoodts, mens komedien Peace After Marriage er laget av Ghazi Albuliwi, født i en palestinsk flyktningleir i Jordan, men oppvokst i New York.

Palestinske landsbyer og israelske bosettinger

I dokumentaren Thank God It’s Friday møter vi innbyggerne i landsbyen Nabi Saleh på Vestbred­den. Hver fredag protesterer de mot at stadig mer land blir konfiskert av Israel. Rett ved ligger den israelske bosetningen Halamish, der innbyg­gerne ikke kunne hatt et mer annerledes liv. Spesielt ikke på fredagene. Mens de palestinske naboene demonstrerer, bader israelerne i det offentlige svømmebassenget og forbereder seg til sabbaten.

Dokumentaren er spesiell fordi regissør Beddegenoodts har en unik evne til å få mennesker til å reflektere rundt livene sine, og den absurde situ­asjonen mange av dem befinner seg i.

Roadmovie fra borgerkrigen i Libanon

Zaytoun finner sted i 1982 i Beirut i Libanon under borgerkrigen. Handlingen foregår i en palestinsk flyktningeleir, men tar oss videre sørover mot Israel.

Filmen skildrer vennskapet mellom en palestinsk guttunge og en israelsk soldat, et forhold som har provosert mange tilskuere. Zaytoun er en drivende god roadmovie om vennskap og fiendskap, og om det å være menneske.

Mørk thriller fra Vestbredden

Oscar-nominerte Hany Abu-Assad er Arabiske filmdagers hovedgjest i år. Tidligere er han best kjent for filmen Paradis nå, som også ble Oscar-nominert og vant pris i Cannes i 2006. Omar er en mørkere film enn vi husker fra sist, en thriller om vold, vennskap og okkupa­sjon på Vestbredden.

Omar og kameratene Tariq og Amjad angriper en kontrollpost og dreper en israelsk soldat. Omar blir arrestert og satt på en umulig prøve. Om han ikke skaffer israelerne kompisen Tariq, skal de gjøre livet surt for både ham og hans store kjærlighet, skoleeleven Nadia.

Omar er en intens thriller, men bakenfor ligger psykologiske dramaer som er en mesterregissør verdig. Hany Abu-Assad går aldri i fellen med å skildre karakterene sine på en ensidig måte. Her får du ingen helter og skurker, men komplekse karakterer i ekstreme livssituasjoner på det okkuperte Vestbredden.

Standup-komedie i Peace After Marriage

Etter alt dette alvoret, føler du kanskje behov for å le litt. Peace after Marriage er en tøysete og pubertal film om 30 år gamle Arafat, som fortsatt bor hjemme hos mor og far, mens han pleier sin pornoavhengighet og drømmer om å få seg et ligg.

Etter å ha oppsøkt en organisasjon for sexavhengige, får Arafat tilbud om å inngå proformaekteskap med en ung kvinne. Den kommende bruden viser seg å komme fra Israel, og dette setter i gang en hel rekke av absurde hendelser med sinte, religiøse menn og sjokkerte foreldre som noen av hovedpersonene. Forbered deg på et latterkick av de sjeldne, men politisk korrekt er det slett ikke.

Vi kan ikke love fred i Palestina og Israel, men derimot både spennende, rørende, morsomme og lærerike filmopplevelser fra et område av verden som dessverre sjelden vises frem på norske kinolerreter. Forhåpentligvis kan du også ta med deg noen nye innfallsvinkler til neste Palestina-debatt i lunsjen på jobben.

Alle disse filmene kan du se under Arabiske filmdager som arrangeres på Kino Victoria 4. – 6. april. Billetter kan kjøpes på Oslo Kinos nettsider. Visningene av Omar og invitasjonen av Hany Abu-Assad er et samarbeid mellom Oslo International Palestine Film Festival (OPPF), Trans National Arts Production (TRAP) og Arabiske filmdager.