GRATIS SKOLEVISNINGER PÅ ARABISKE FILMDAGER!
Arabiske filmdager inviterer til filmer tilpasset videregående og voksenopplæring under årets festival. Ta med dine skoleelever på spennende og engasjerende filmvisninger i mars.
Filmene vises på dagtid mellom kl 10.00 og 15.00 på Saga kino, med lett adkomst via t-bane, trikk eller buss. Dato for visningene er 19.3, 20.3 og 21.3. Det er begrenset antall plasser, så det er lurt å melde seg på i god tid. Det gjør du ved å bruke påmeldingsskjemaet nederst på siden. Skolevisningene arrangeres i samarbeid med Nordisk Film Kino.
Arabiske filmdager arrangeres for niende gang i 2019, og festivalen har siden 2011 blitt et viktig møtepunkt for de med interesse for film fra den arabiske verden og debatter knyttet til disse filmene. Festivalen bruker film som medium til å sette aktuelle, viktige, og kontroversielle temaer på dagsorden, gjennom debatt og samtaler knyttet opp mot tematikken i filmene på programmet. På sikt håper vi dette bidrar til å bryte ned stereotypier og fremme et åpent og inkluderende samfunn.
TILBUDET ER GRATIS:
Vi har nå mottatt støtte fra Fritt ord til våre skolevisninger, og kan derfor tilby dette gratis.
NB! Det er begrenset med plass på visningene, så det lønner seg å melde seg på så snart som mulig.
Spørsmål? Send en mail til vår skoleansvarlige Per Eirik Gilsvik på pereirik@festivalkontoret.
Under finner du informasjon om hvilke filmer som vises, samt en beskrivelse av filmene. Filmtilbudet er tilpasset elever på videregående og voksenopplæring.
FILMER PÅ PROGRAMMET:
AMAL (Mohamed Siam, 2017. Dokumentar)
Visningstider:
Tirsdag 19.3. kl. 10:30 Amal
Onsdag 20.3. kl. 10:30 Amal
Torsdag 21.3. kl. 10:40 Amal
Torsdag 21.3. kl. 12:45 Amal
Regissør Mohamed Siam gjestet Arabiske filmdager i 2018 med filmen Amal som åpnet verdens største dokumentarfilmfestival, IDFA. Han ønsket å lage en film om ungdom, sinne og forandring, og etter å ha fulgt en gruppe ungdommer i Kairo falt valget på den 14 år gamle jenta Amal.
Resultatet har blitt en oppvekstskildring som begynner med den arabiske våren i 2011 og 14-åringens opplevelse av protestene på Tahrir-plassen i Egypt. Fra barrikadene på Tahrir-plassen og revolusjon følger filmen landets utvikling de neste fem årene sett igjennom øynene på Amal, samtidig som hun går fra å være tenåring til å bli kvinne. I takt med landet sitt endrer også hun synet på en del ting. Amal har blitt et virkningsfullt symbol på en hel generasjon som forsøker å finne sin plass i krysningen mellom drømmene om forandring fra den arabiske våren, og den harde realiteten.
Å kontekstualisere filmen og dagens situasjon i Egypt er viktig og vil kunne gi en fin ramme
for skolevisningene. Det vil derfor bli en innledning før film som kontekstualiserer revolusjonen og situasjonen i Egypt.
OMAR (Hany Abu-Assad, 2013. Fiksjon)
Visningstider:
Tirsdag 19.3. kl. 12:30 Omar
Onsdag 20.3. kl. 12:30 Omar
Torsdag 21.3. kl. 10:30 Omar
Torsdag 21.3. kl. 12:40 Omar
Fra regissøren av Paradise Now (2005) kommer en intens thriller om vold, vennskap og
okkupasjon på Vestbredden. Omar er frustrert over den daglige ydmykelsen fra Israel, og i affekt dreper han og vennene, Tareq og Amjad, en israelsk soldat. Omar blir avslørt, arrestert, og får valget mellom å slippe ut hvis han angir vennene sine eller bli torturert og fengslet. Det som følger er en spenningsdrevet thriller hvor Omar blir stilt overfor umulige valg, som hvorvidt man kan svike vennene sine for å overleve og om man kan gi opp den politiske kampen for å redde kjærligheten.
Omar er en Romeo og Julie-fortelling under okkupasjon, et psykologisk drama om en ung
manns kamp for et verdig liv, og et intimt coming of age-drama hvor tre venners liv blir endret for alltid. Regissør Abu-Assad viser at det som for mange er teoretiske moralske dilemmaer, for dagens unge palestinere er harde realiteter de må forholde seg til hver dag, med dramatiske utfall.
I forkant av visningen vil det blir innledninger som kontekstualiserer situasjonen for unge palestinere på Vestbredden og hvordan dagliglivet påvirkes av den israelske okkupasjonen.