Høst i Abu Dhabi og Dubai – vår i Norge

Arabiske filmdager nærmer seg med stormskritt. Kristian Takvam Kindt og Gjermund Granlund, prosjektledere for festivalen, har sondert markedet på filmfestivaler i den arabiske verden. Her gir de oss et lite innblikk i hva som rører seg på den arabiske filmscenen, og ikke minst noen forhåpninger om hva vi kan glede oss til 4. – 6. april. 

Hvert år når høstmørket begynner å trenge seg inn i sjela, og alle bladene ligger trygt våte og brune på bakken, da vet prosjektledelsen for Arabiske filmdager at det er på tide å pakke kofferten for å dra mot sørligere breddegrader. Ikke for å nyte late dager på stranden, men for i stedet å nyte det beste og nyeste den arabiske verden har å tilby av film. Vi har lært at hvis høsten er god på filmfestivalene i Abu Dhabi og Dubai er det stor sjanse for at det blir en hyggelig vår i Norge – på Arabiske filmdager.

Før vi røper noe av det spennende vi har funnet av filmer, så minner vi atter en gang på at vi i år samarbeider med Oslo Kino. Vi skal være i de nye lokalene til Victoria Kino & Spiseri. Det er vanskelig å tenke seg en flottere ramme rundt en filmfestival. Det gleder vi oss veldig til!

Selv om det er alt for tidlig å røpe det fullstendige programmet er det alltid morsomt å komme med noen smakebiter på hva vi har sett av potensielle filmer for årets festival. De som har fulgt med på Oscar-nominasjonene har kanskje begynt å håpe at årets arabiske nominasjoner finner veien også til Oslo. Omar, den nyeste filmen til palestinske Hani Abu Assad, er ikke overraskende nominert til årets beste fremmedspråklige film. Og selv med store forventninger fra den forrige filmen Paradis Nå (tidligere vist på Film fra Sør-festivalen) innfrir Omar alle forventninger. Et drivende drama med gode karakterskildringer og uventede vendinger i plottet. Rett og slett arabisk film av aller høyeste kaliber. Blant de nominerte for årets dokumentarer finner vi egyptiske The Square av Jehane Noujaim and Karim Amer. Det er gledelig at dokumentarer fra den såkalte arabiske våren fortsatt får oppmerksomhet selv om utviklingen i Egypt og andre land i Midtøsten går i en trist retning. Denne dokumentaren følger utviklingen i Egypt og Kairo over flere år, gjennom skuffelser og gleder, og klarer det som mange andre dokumentarer aldri klarer, nemlig å løfte beskrivelsene ut over det umiddelbare. Av de utallige dokumentarene som har kommet ut av Midtøsten de seneste årene er dette et virkelig høydepunkt.

Og for de som ønsker mer oppløftende underholdning under årets Arabiske filmdager er det i alle fall to filmer som vil innfri et slik ønske. Med lettbeint humor basert på gjensidige fordommer mellom israelere og palestinere, satt til New York, er Peace After Marriage en befriende pause i alle politisk korrekte diskusjoner om okkupasjon og enstatsløsninger. ”Relax, it’s a comedy”, utbrøt hovedskuespiller Hiam Abbas i Abu Dhabi til en i salen som ville vite de politiske konsekvensene av en slik film, og vi kunne ikke være mer enig. Og i Champ of the Camp møter vi fremmedarbeidere i Dubai fra India, Pakistan og Bangladesh som deltar i en sangkonkurranse à la Idol. Forholdene blant fremmedarbeidere i Emiratene er det mye å utsette på, men det er ikke bare elendighet. Det er sang, dans, musikk og kultur, og ikke rent lite konkurranseinstinkt også!

Det er bare å begynne å glede seg til årets Arabiske filmdager. For når høsten i Abu Dhabi og Dubai er god, er vi sikker på at våren i Oslo blir enda bedre!