Moro fra Marokko - Rock the Casbah
Familiemoro, intriger, kulturkrasj og søskenkjærlighet er noen av stikkordene som beskriver Rock the Casbah. Ikke bare blir vi kjent med en haug rikmannsfolk i Marokko, men vi får også se hvordan tre søstre med lik bakgrunn kan utvikle seg i totalt forskjellige retninger. Men til slutt er de kanskje ikke så forskjellige likevel? Få med deg Rock the Casbah – en stjernespekket familiekomedie med selveste Omar Sharif i en av rollene.
Et kjapt googlesøk forteller at mange internasjonale filmer er spilt inn i Marokko. Blant dem Orson Wells’ Othello fra 1952, flere av Martin Scorseses filmer og Michael Curtiz’ klassiker Casablanca fra 1942. Landets mystikk, kultur og natur ser ut til å appellere til utenlandske regissører.
Men Marokko benyttes også i stor grad av hjemlandets egne filmskapere. Én marokkansk regissør som utmerker seg er Laïla Marrakchi, kjent for kontroversielle Marock, som ble vist under filmfestivalen i Cannes under programmet Un Certain Regard i 2005. Filmen, som handler om en muslimsk jente og en jødisk gutt som forelsker seg i hverandre, mottok blandet kritikk på grunn av sin kontroversielle tematikk, men ble Marokkos mest sette film i 2006.
En kontroversiell filmskaper
Marrakchi er ikke redd for å provosere og teste hvor langt hun kan gå over streken. I Marock blir vi kjent med rebelsk ungdom fra rike familier, som velger å trosse foreldrenes syn for å kunne gjøre det de vil. Filmen handler om løsrivelse fra marokkanske tradisjoner og det å bryte med religion.
De samme temaene er gjennomgående i Rock the Casbah. Til og med noen av de samme skuespillerne brukes på ny. Denne intrigefylte familiekomedien har blitt vist på blant annet Toronto Filmfestival og Dubai Internasjonale Filmfestival, hvor den vant Muhr Arab Feature-prisen i 2013.
Om filmen
Filmen starter med at den mektige og svært rike Moulay Hassan, spilt av Omar Sharif, nylig har gått bort. Det tar ikke lang tid før vi blir kjent med hans kone, nå enke, som sliter med å innse mannens bortgang. Etter hvert blir deres gigantiske villa fylt til randen av diverse religiøse menn, gråtende kvinner og fjerne slektninger.
De mest sentrale karakterene er de tre søstrene – Moulay’s døtre. Man skjønner fort at dette er søstre som en gang stod hverandre nær, men som nå har gått hver sine veier: Sofia – skuespilleren som bor i New York, Miriam – et vandrende resultat av plastisk kirurgi og Kenza – den uskyldige lærerinnen.
Kombinasjonen av disse ulike søstrene er med på å gjøre filmen til den komedien som den er. Etter hvert som de religiøse begravelsesritualene utspilles i bakgrunnen, blir vi også kjent med alle de andre som befinner seg i huset. Fargerike karakterer som både motsetter og utfyller hverandre gir morsomme dialoger og viser at familien ikke kun er rike på penger, men også på humør og temperament.
Miriam og Kenza har en stor trang til å gjøre narr av Sofias skuespillerliv, men under all ertingen ser det ut til at det ligger et snev av sjalusi og bitterhet over at hun forlot dem for et ”friere” liv. Gjennom vittige scener og dialoger får vi et innblikk i alle hemmelighetene de ulike karakterene bærer rundt på. Vi får også vite om en fjerde søster, som tok sitt eget liv, og det viser seg at bakgrunnen for selvmordet ikke var akkurat slik de tre søstrene trodde.
Dyp mening eller ren underholdning?
Marrakchi har en unik evne til å se absurditet i religion og tradisjoner, og hun har ingen problemer med å formidle dette med humor. Hun klarer å gjøre narr av religiøse ritualer og situasjoner på en lettbeint og fin måte, noe som gjør filmen til den festlige familiekomedien den er.
Rock the Casbah viser egenrådige, unge kvinner som røyker, drikker, snakker om sex og tar plastisk kirurgi. Gjennom samtalene til søstrene viser Marrakchi hvordan moderne marokkanske kvinner som er vant til å følge religionens og familiens tradisjoner, ikke nødvendigvis er så nøye med det allikevel.
Gjennom hele filmen refereres det likevel til deres nylig avdøde far som de alle strebet etter aksept hos. I tiden etter tar de et oppgjør sammen mot forventningene de har møtt i livet. De tre muslimske søstrene vingler mellom vestlig innflytelse og egen kultur og tro. Det er tydelig at de alle vil løsrive seg fra tradisjoner og fordommer.
Filmen har blitt påstått å være en kritikk av patriarkatet, men det skal sies at det skjules ganske godt. Det er nok en dypere mening med filmen enn den som synes på overflaten, men dette dekkes til av humor, intriger, overdådige herskapshus og biler, samt vakkert marokkansk landskap – et landskap som forklarer hvorfor så mange utenlandske regissører vil spille inn filmer i landet.
Gled deg til en lattermild opplevelse med Rock the Casbah under årets Arabiske filmdager!
Filmen vises på følgende tidspunkter:
Lørdag 5.april kl. 20:00 Kino Victoria sal 2, søndag 6.april kl. 21:30 Kino Victoria sal 3
Pressen om filmen:
“Rock the Casbah” is consistently engaging and frequently amusing, largely due to the vivid performances by a strong cast, fleet pacing by writer-director Laila Marrakchi (“Marock”), and some sharp observations about the role of women in an upper-class milieu torn between Muslim traditions and Western influences.
- Variety