Mye å glede seg til på Arabiske filmdager

Den fjerde utgaven av Arabiske Filmdager, 4-6.april 2014, flytter inn i nye Victoria Film&Spiseri i Vika. "En viktig milepæl for festivalen" sier prosjektledere Kristian Takvam Kindt og Gjermund Granlund.

Til tross for at det kun er en kort måned siden Film fra Sør-festivalen lukket dørene, har vi allerede begynt å glede oss til neste år. 4. -6. April går Arabiske Filmdager av stabelen, for fjerde året på rad. Festivalen har vokst seg større år for år, og 2014 markerer en milepæl i festivalens historie. Prosjektledere Kristian Takvam Kindt og Gjermund Granlund letter litt på sløret, og gir oss noen indikasjoner på hva vi kan glede oss til i 2014.

Ny arena, større program – mer å glede seg til

”Med fulle saler og begrenset kapasitet på Cinemateket under festivalen i 2013, ble vi nødt til å gå i tenkeboksen på veien videre”, sier Kindt. ” Oslo Kino, og deres nye kvalitetskino på Vika ble løsningen på utfordringene – i et nytt og spennende samarbeid, som ytterligere forsterker Film fra Sør`s bånd til kinokjeden”, fortsetter Granlund med tydelig begeistring.

Grunnet den store pågangen har vi valgt å utvide festivalens omfang i 2014. Det nye visningsstedet som åpner dørene i desember i år har flere og større saler – noe som gjør oss i stand til å ha et bredere sammensatt program, øke antallet besøkende og nå ut til nye målgrupper. I tillegg økes antall av filmer fra 11 til 15-18, forteller prosjektlederne.

Det er sjeldent man ser arabiske filmer i norsk kinodistribusjon. Er det virkelig så mange kvalitetsfilmer fra regionen? "Vårt hovedkriterium for utvelgelse av filmer er først og fremst kvalitet", sier Kindt. Filmene vi presenterer holder alle høy kunstnerisk kvalitet. Det i seg selv er et ledd i å forebygge forutintatte holdinger om at arabiske filmer er «dårlige» eller «kjedelige» - en oppfatning som etter vår erfaring er relativt utbredt.

Hvorfor trenger Oslo en arabisk filmfestival?

”Arabiske filmdager er et viktig bidrag til mangfoldet i kinotilbudet i Oslo”, sier Granlund. Det importeres svært få arabiske filmer til ordinær kinodistribusjon i Norge. Egypt, regionens største filmnasjon med en produksjon på størrelse med Norge, hadde sin første film i norsk kinodistribusjon på over 50 år i 2012 – med filmen 678 av Mohamed Diab. Dette gir et bilde av hvor lite arabisk film det norske publikummet har tilgang til. De gode salgstallene for Arabiske Filmdager viser samtidig at etterspørselen etter filmer fra området er økende.

”Den andre hovedgrunnen til at Arabiske filmdager trengs, er at festivalen er et lite men viktig bidrag til å støtte opp om den gryende uavhengige arabiske filmindustrien, fortsetter Kindt. Som en del av festivalen inviterer vi lovende arabiske filmskapere med film på programmet og setter opp møter med deler av norsk filmindustri og norske produsenter. Å knytte kontakter mellom arabiske filmskapere og norske produsenter er særlig viktig for å stimulere til økt norsk-arabisk samarbeid, for eksempel i forbindelse med Sørfond. Den arabiske verden har talentene som trengs, men mangler infrastruktur og økonomisk støtte for å få filmprosjektene sine gjennomført.

Vi gleder oss til Arabiske Filmdager 2014.