Return to Homs - Fra fotballspiller til opprører
Hvordan kunne det gå så galt i Syria? Return to Homs er historien om hvordan fredelige demonstranter ble væpnede opprørere. En film som gir et innsiktsfullt portrett av menneskene bak krigsinfernoet.
Fra fredelige demonstrasjoner i mars 2011 til det nye tusenårets blodigste krigsinferno. Da tallet på døde nådde 100.000, stoppet FN å telle. Det totale antallet flyktninger er nå beregnet til 9 millioner. I en utbombet leilighetsblokk i Homs spør en av filmens hovedpersoner seg; ”Jeg kan ikke bedømme. Gjorde vi det riktige? Hvor er vi på vei? Hva er løsningen?”
Return to Homs er ikke bare en dokumentar om en krig så redselsfull at vi har vanskeligheter med å ta det inn over oss. Den er også et sjeldent intimt portrett av unge menn som drømmer om å fjerne Bashar Al-Assad fra makten. Men fra pasifistiske, fredelige demonstranter blir mennene med tiden væpnede opprørere.
Regissør Talal Derki følger to av sine gode venners liv over en periode på to år, fra august 2011 til august 2013. Ossama, en følsom fyr − pasifist og kameramann. Basset, keeper for det syriske fotball-landslaget, og etter hvert opprørernes best kjente protestsanger.
Fra hjem til spøkelsesby
I løpet av de to årene som går, forvandles den vakre byen Homs til en spøkelsesby, mens de to unge mennene får sine liv endevendt. I et intervju gjort under dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam, forteller produsent Orwa Nyrabia følgende.
− Basset la fra seg sine pasifistiske ideer og tok til våpen. Ossama ble såret. Vi hadde aldri trodd at ting skulle bli så ille bare noen få måneder inn i filmingen. Virkeligheten formet filmens dramaturgi. Men vi ønsker at virkeligheten ikke hadde vært så dramatisk og at filmen ikke hadde blitt slik den ble.
Gjennom et hull i veggen i en ellers pent møblert leilighet, ser Basset for siste gang ut på restene av den en gang frodige parken utenfor.
− Jeg tar et siste blikk på dette stedet. Jeg kommer kanskje aldri hit igjen. Og om jeg gjør det, kommer det til å være et mer ensomt sted uten mine kjære. Dette er Homs, men jeg vet ikke lenger hvor jeg er.
Produksjonen av filmen
Filmens lydbilde er dempet, med Bassets protestsanger og regissørens tidvise voice-overs som eneste soundtrack: ”Verden ser på at vi blir drept én etter én, men den forblir stille som graven.”
Produksjonen av denne filmen ble gjort med fare for eget liv. I et TV-intervju gjort under Sundance-festivalen, forteller filmens produsent Orwa Nyrabia at ”vanligvis har et filmcrew forsikring når de lager en film. Under produksjonen av denne filmen var vår forsikring at vi lovte hverandre å ta vare på hverandres barn dersom vi ble drept”.
Arabiske filmdagers program er variert og mangfoldig, fra komedier til thrillere. Men vi ville ikke tatt ansvaret vårt alvorlig dersom vi ikke viste en film fra krigens Syria. Filmen, som ble æret med World Cinema Grand Jury Prize for dokumentarfilm på årets Sundance-festival 2014, er uten tvil den viktigste filmen vi viser på årets festival.
Filmen vises på Kino Victoria lørdag 5. april klokka 17.15 og søndag 6. april klokka 16.30.
Etter visningen av Return to Homs lørdag 5. april, blir det en samtale om utviklingen i Syria med statsviter og arabist François Burgat fra Centre national de la recherche scientifique i Aix-en-Provence i Frankrike og direktør ved PRIO, Kristian Berg Harpviken. Arrangementet avholdes i samarbeid med Institut français og Universitetet i Oslo.
Etter visningen søndag 6. april klokka 16.30, blir det arrangert en samtale i samarbeid med Oslo Dokumentarkino. Følg med på arrangementssidene.